Miért fontos a B3-vitamin megfelelő pótlása?

A vízben oldódó vitaminokra jellemző, hogy amennyiben nem pótoljuk őket megfelelően, hiánytünetek léphetnek fel a szervezetben. Hiszen ezt a vitamintípust a szervezet nem képes tárolni, a felesleges mennyiség vizelettel távozik. Túladagolásról ezeknél a vitaminoknál nagyon ritka esetekben beszélhetünk. Elsősorban a hiánytünetek jelentkezése a jellemzőbb. 

A B3-vitamin megfelelő mennyiségű és minőségű pótlása fontos a szerevet számára, hiszen a niacinként is ismert B3-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezetben zajló számos élettani folyamatban.

Miért fontos a B3-vitamin megfelelő pótlása?

- Támogathatja az 1-es típusú cukorbetegség kezelését

A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg, az 1-es és a 2-es diabéteszt. A 2-es típusú diabétesz kezelésénél a niacin szerepe bonyolult, hiszen ennél a betegségnél a niacin egyik oldalról csökkenthető a koleszterin szintet, azonban emellett növelheti a vércukor szintet. Így nélkülözhetetlen a B3-vitaminnal kezelt magas koleszterin szinttel rendelkező embereknél a folyamatos vércukorszint ellenőrzés. Azonban az 1-es típusú cukorbetegség, amely egy autoimmun megbetegedés, hatékonyan alkalmazható a niacin. A B3-vitamin ugyanis segíthet megvédeni a sejteket és csökkentheti gyermekeknél az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

- Jótékony hatás az LDL és a HDL koleszterin szintjére

 A B3-vitamin magas koleszterinszint kezelésben való alkalmazása az 50-es évekre vezethető vissza. A niacin ugyanis csökkentheti a koleszterin és triglicerid szintet, amely folyamatnak köszönhetően csökkenthető a szív- és érrendszer betegségeinek kialakulása. A rossz, vagyis az LDL koleszterin szintet 5-20%-kal csökkentheti, azonban elsősorban azoknál alkalmazzák, akiknek szervezete nem tolerálja a sztatinokat. Tanulmányok szint az LDL koleszterin szint csökkentése mellett növelheti a HDL (jó) koleszterin szintjét. 

- Csökkentheti a triglicerid szintet

 A B3-vitamin képes a triglicerid szintézisben résztvevő egyik enzim tevékenységét leállítani, amelynek következtében csökkentheti a trigliceridek szintjét. Így csökken a LDL koleszterin és a VLDL mennyisége is. 

- Melegőzheti a szívbetegségek kialakulását

 A niacin koleszterin szintre gyakorolt hatásainak köszönhetően segíthet a szívbetegségek megelőzésében. A B3-vitamin csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást is, hiszen antioxidáns hatásokkal rendelkezik. 

- Agyi funkciók támogatása és javítása

A B3-vitamin nélkülözhetetlen az agy energia ellátásához, valamint a megfelelő működéséhez egyaránt. Hiánya több pszichiátriai betegségek esetén és az agyköd kialakulásában is észrevehető. A niacin jó hatással van a pszichére, enyhíti a depressziót és az álmatlanságot, továbbá nyugtatja az idegrendszert is. 

- Bőr szépségének támogatása

   A niacin szájon át szedve, vagy krém formájában alkalmazva a bőr szépségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Képes megvédeni a Nap káros sugaraitól, valamint bizonyos bőrrákoknál is hatékony segítheti a kezelési folyamatokat. Továbbá enyhítheti a leégés következményeit is. 

A B3-vitamin többféle jótékony hatásokkal is rendelkezik, valamint számos egészségügyi probléma kezelésénél és megelőzésénél is hatékonyan alkalmazható. Hiánya többféle betegség kialakulásához is vezethet. A szervezetben a kevés B3-vitamin szint akár pellagra betegség kialakulását is okozhatja. Pótlása szükséges a szervezet számára, azonban fontos, hogy ezt megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminkészítménnyel tegyük!

 

Bővebben a B3-vitaminról

JutaVit B-komplex +Folsav 60db

JutaVit B-komplex + Folsav 60db

A B-vitaminok hozzájárulnak a haj, bőr, köröm egészségének megőrzéséhez és a megfelelő idegrendszer működéséhez. A folsav szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo MEGA-B B-vitaminKomplex 60 db

BioCo MEGA-B B-vitamin Komplex 60 db

Magas dózisú B-vitamin tabletta B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitaminnal és folsavval

Ár: 3990 Ft
Megnézem

B-Complex Stressztabletta 60 db (Vitaking)

B-Complex Stressz tabletta 60 db (Vitaking)

B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.

Ár: 3210 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!