B-komplex vitaminok

A B-vitamin valójában nem egyetlen vitamint takar, ez egy egész vitaminkomplex, vagyis vitamincsalád. Ebbe a családba tartozik a B1, B2, B3, B6, folsav, B12, a pantoténsav, valamint a biotin is. Erre a felfedezésre az 1920-as és 30-as évek táplálkozási úttörői mutattak rá. A B-vitaminok kulcsszerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere - folyamataiban, hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez, bőrünk egészségéhez, valamint segítenek a fáradtság leküzdésében.

A B-komplex elnevezés tehát nem csupán egy hangzatos kifejezés, a különféle B-vitaminok ugyanis valóban nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő és egészséges működéséhez.

B-komplex vitaminok

A következőkben érintőlegesen nézzük át, melyik B-vitamin, milyen módon járul hozzá a szervezet egészséges működéséhez. 

- B1 vitamin: Vagyis más néven thiamin, amely elsősorban szükséges a szív, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges, valamint fontos szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében. Ennek a vitaminnak a hiányában kialakuló betegség a beriberi, amely idegességgel, étvágytalansággal, lábízületi fájdalommal és koordinációs zavarokkal együtt járó kórkép. A B1-vitamin súlyos hiányához többek között az alkoholizmus is vezethet. Kiváló B1-vitamin források lehetnek a gabonafélék, az élesztő, a hüvelyesek, a barna rizs, a húsok és a diófélék egyaránt. 

- B2-vitamin (riboflavin): A B-komplex ezen tagja fontos szerepet játszik a szervezet redoxi reakcióiban és az anyagcsere folyamatokban egyaránt. A B2-vitamin szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez, a normál növekedés biztosításához, a bőr, a köröm, a haj és a nyálkahártyák épségének megőrzéséhez. A tojás, a belsőségek, a sötétzöld leveles zöldségek és az élesztő kiváló B2-vitamin források.

- B3-vitamin, más néven niacin: A B3 vitamin esetén antioxidáns vegyületről beszélhetünk, amely számos anyagcsere folyamatban, szénhidrát- és zsíranyagcserében, redoxi reakcióban, a sejtlégzésben vesz részt. Több, mint 50 biokémiai folyamathoz szükséges jelenléte. Jó B3-vitamin forrás a különböző húsfélék, a tojás, a tejtermékek, a halak, a teljes kiőrlésű gabonák és a 
diófélék egyaránt. 

- B5-vitamin, vagyis a pantoténsav: Nélkülözhetetlen szerepet tulajdonítanak ennek a vitaminnak a szénhidrát és a zsírsavak anyagcseréjében, valamint nagy jelentősége van a szteroidhormonok szintézisében.

- B6-vitamin:A B6-vitamin vagy más néven a piridoxin fontos a hemoglobin szintézishez, így a vérképzéshez, fontos szerepet játszik bizonyos enzimatikus folyamatokban, az aminosavak metabolizmusához. Emellett hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint elengedhetetlen az idegrendszer és egyes pszichológiai funkciók egészséges működéséhez.

- B7-vitamin (Biotin): H-vitaminként is találkozhatunk a B7-vitaminnal, amely részt vesz enzimatikus reakciókban és fontos szerepet játszi a szénhidrátok- és zsírok anyagcseréjében.

- B9-vitamin: A B9-vitamin ót más néven folsavként is ismerhetjük, amely az étrend-kiegészítő termékek leggyakoribb összetevője. Számos biokémiai folyamatban vesz részt, fontos szerepe van a sejtosztódásban, az aminosav szintézisben, a vérképzésben, valamint az idegrendszer normál működésének fenntartásában. A várandósság során kiemelten fontos mind az édesanya, mint a fejlődő magzat számára egyaránt. 

- B12-vitamin (kobalamin): Fontos szerepet tölt be a megfelelő vérképzésben, a vörösvértestek szintézisében, egyes energiatermelő folyamatokban, szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez és az idegrendszer normál működéséhez.  

Tehát a B-vitamin család láthatóan számos szervezetben zajló folyamat megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitaminokat tartalmaz.

 

 

Bővebben a B3-vitaminról

JutaVit B-komplex +Folsav 60db

JutaVit B-komplex + Folsav 60db

A B-vitaminok hozzájárulnak a haj, bőr, köröm egészségének megőrzéséhez és a megfelelő idegrendszer működéséhez. A folsav szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo MEGA-B B-vitaminKomplex 60 db

BioCo MEGA-B B-vitamin Komplex 60 db

Magas dózisú B-vitamin tabletta B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitaminnal és folsavval

Ár: 3990 Ft
Megnézem

B-Complex Stressztabletta 60 db (Vitaking)

B-Complex Stressz tabletta 60 db (Vitaking)

B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.

Ár: 3210 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!