B3-vitamin, a vízben oldódó vitamin

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek a szervezet számára és annak megfelelő, valamint egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Oldhatóságuk alapján két nagy csoportot különböztetünk meg. Vannak a vízben oldódó vitaminok, illetve a zsírban oldódó vitamin.

A vízben oldódó vitaminok, azokat a szerves anyagokat tartalmazza, amelyeknek pótlására folyamatosan szüksége van a szervezetnek, hiszen nem képesek raktározódni. Ezekre a vitaminokra gyors felszívódás jellemző. A szükséges mennyiséget a sejtek azonnal felhasználják, a felesleg pedig a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. A legfőbb vízben oldódó vitaminok között említhetjük a C-vitamint, valamint az egész B-komplex családot, ahova tartozik a B1, B2, B6, B12, a folsav (B9), a biotin (B7), a niacin (B3) és a B5, amelyet más néven pantoténsavként ismerhetünk.

A vízben oldódó vitaminok fő ismertetője, hogy ezek a vitaminok segítenek a táplálékokat energiává alakítani, amely folyamatban a B-vitaminokban van a legnagyobb szerepe. A legismertebb vízben oldódó vitamin a C-vitamin, amely antioxidáns hatása mellett erősíti az immunrendszert, részt vesz a sebgyógyulásban, az izomépítésben, a csontos és a fogak felépítésében, valamint hatékonyan támogatja a vas felszívódását. 

A második csoport a zsírban oldódó vitaminok, amelyek esetében a mindennapi pótlásuk nem feltétlen szükséges, hiszen a szervezet elsősorban a zsírszövetekben és a májban, de képes ezeket a vitaminokat tárolni a szervezet számára. Felszívódásukhoz főként epesavak és zsírsavak szükségesek. Ebbe a csoportba tartoznak az A-, E-, D-, és a K-vitamin is. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk nagy mennyiségben képes tárolni, fő feladatuk közé tartozik a fehérjék képzésének serkentése. 

A B3-vitaminról tehát világosan látszik, hogy a vízben oldódók táborát erősíti, így ennek a vitaminnak a rendszeres és nem utolsó sorban a megfelelő mennyiségű pótlása a szervezet számára nélkülözhetetlen.  

B3-vitamin előnyei, feladatai

A többi B-vitaminhoz hasonlóan a B3-vitamin, vagyis a niacin is rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetünkön belül. Nézzük meg pontokba szedve, milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak ennek a vitaminnak. 

- nélkülözhetetlen az emésztő-, a keringési-, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez
- támogatja a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjét
- fontos szerepet játszik a méregtelenítésben
- részt vesz a koleszterin és a nem hormonok képződésében
- jótékony hatással van az egészséges bőr fenntartásában
- fokozza a vérkeringést
- képes megakadályozni a migrénes fejfájást
- csökkenti a magas vérnyomást

Bővebben a B3-vitaminról

JutaVit B-komplex +Folsav 60db

JutaVit B-komplex + Folsav 60db

A B-vitaminok hozzájárulnak a haj, bőr, köröm egészségének megőrzéséhez és a megfelelő idegrendszer működéséhez. A folsav szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo MEGA-B B-vitaminKomplex 60 db

BioCo MEGA-B B-vitamin Komplex 60 db

Magas dózisú B-vitamin tabletta B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitaminnal és folsavval

Ár: 3990 Ft
Megnézem

B-Complex Stressztabletta 60 db (Vitaking)

B-Complex Stressz tabletta 60 db (Vitaking)

B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.

Ár: 3210 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!