A B3-vitamin formái és természetes forrásai

A B3-vitamin leggyakrabban a niacinnal társul, amelyet sok esetben a multivitaminok szinonimaként jegyeznek a B3-vitaminnal. Ez a vízben oldódó vitamin három különböző formát ölt, amelyek között vannak különbségek. A következőkben részletesen ismerhetjük meg a B3-vitamin három formáját.

- niacin
- nikotinamid
- nikotinamid ribozid

Niacin

A niacin eredete a régmúltban gyökerezik, amelyet korábban a pellagra nevű betegség kezelésére alkalmaztak. 

Elsőként Spanyolországban dokumentálták ezt a betegséget az 1700-as években, azonban csak 1937-ben fedezték fel, hogy ennek a betegségnek a kiváltó oka a magas niacin hiány. Elsősorban azok szenvedtek pellagrától, akik tápanyag szegény étrendet fogyasztottak, különösen a fehérjehiányos emberek között volt a legmagasabb a halálozási arány.

Miután a pellagra betegség kezelésére bizonyítottan jótékonyan hatott a niacin pótlása, felfedezték, hogy emellett a niacin pozitív hatást gyakorol a magas koleszterinszint kezelésére is. Az alacsonyabb koleszterinszint elérésével pedig további jótékony hatások érhetők el, többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázata is csökkenthető.

A niacin továbbá több fronton is segítheti a vesék megfelelő működését. 

A niacin mellékhatásai között tartják számon a bőrpírt, a viszketést és az ezekkel együtt járó melegséget. Ezek a tünetek feltételezhetően ártalmatlanok, azonban kényelmetlenek lehetnek. 

Nikotinamid

Sokan a niacin kisöccseként említik, sokszor niacinamid-ként is említik. A nikotinamid hasonlóképpen működik, mint a niacin, azonban eltérő a molekulaszerkezete. Azonban ennek a kis különbségnek köszönhetően a kellemetlen kipirosodás nélkül biztosítja a B3-vitamin előnyeit és jótékony hatásait. 

A nikotinamidot számos bőrgyógyász javasolja a pattanások hatékony kezelésére, azonban ezzel kapcsolatosan további vizsgálatok zajlanak.

A nikotinamid mellékhatásainál megfigyelhető néhány embernél GI-tünetek, valamint növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

Nikotinamid-ribozid

A 2000-es évek környékén fedezték fel, hogy a nikotinamid-ribozid hatékonyabban képes előállítani a NAD+ nevű koenzimet, mint a niacin és a nikotinamid. Ez egy elengedhetetlenül fontos molekula, amely szükséges a test számára az öregedés, a DNS-helyreállítás és a sejtanyagcsere szabályzására.

Mellékhatása klinikai vizsgálatokban nem mutatott eredményt.

 

Bővebben a B3-vitaminról

JutaVit B-komplex +Folsav 60db

JutaVit B-komplex + Folsav 60db

A B-vitaminok hozzájárulnak a haj, bőr, köröm egészségének megőrzéséhez és a megfelelő idegrendszer működéséhez. A folsav szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo MEGA-B B-vitaminKomplex 60 db

BioCo MEGA-B B-vitamin Komplex 60 db

Magas dózisú B-vitamin tabletta B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitaminnal és folsavval

Ár: 3990 Ft
Megnézem

B-Complex Stressztabletta 60 db (Vitaking)

B-Complex Stressz tabletta 60 db (Vitaking)

B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.

Ár: 3210 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!